Logo

Het casusoverleg kan anders!

Richard Wiegers
sep. 05, 2023

Een goed oplossing, onderlinge verbinding én tijd besparen kan op deze manier:

Afgelopen week sprak ik een arts die in de meeste weken 20% van de tijd in meetings zit. Teamoverleg, locatieoverleg, 1:1 intervisie, teamintervisie, casusoverleg-arts, casusoverleg-team, etc.

Specifiek op dat casusoverleg zoomden we in.

In deze overleggen dient een collega een lastige of niet vaak voorkomende casus in met als doel om hulp en expertise van collega's te vragen. Bij deze organisatie zit men dan met circa 12 artsen of cross-functionele teamleden bij elkaar om tot een passende oplossing te komen waar de inbrenger mee verder kan.

Mijn vraag aan deze arts: "hoeveel mensen dragen dan bij aan zo'n case?" "Meestal 1 of 2 collega's input leveren omdat die de specifieke ervaring hebben, de andere 9 of 10 collega's hebben meestal geen inbreng."

Mijn volgende vraag was: Is het nuttig voor die andere collega's? "Op het moment zelf misschien niet maar je leert van de case voor het geval het zich bij jou ooit voordoet."

Na wat verder doorgraven was dit mijn voorstel:

Lastige cases wil je eigenlijk niet laten wachten tot het volgende casusoverleg. En omdat er per case weinig mensen zijn die input leveren is het slimmer om als 'inbrenger' je casus te posten in bijvoorbeeld een Teams-kanaal.
Spreek met elkaar af dat iedereen de discipline heeft om de casus te lezen. Ben jij degene met input? Lever die dan door een fysieke afspraak te maken of op de post te reageren. Of plan een korte meeting wanneer er meerdere collega's met input zijn.
Leg vervolgens als team een 'knowledge base' of wiki aan waar je cases en de oplossing in vastlegt, zodat anderen er in de toekomst - zonder nieuw overleg - ook wat aan hebben. 

Natuurlijk is het soms ook fijn om met elkaar wel de verbinding aan te gaan en met elkaar om tafel te zitten. Mijn advies daarbij is:
1️⃣ Doe dat heel doelbewust: zorg dat de meeting dan ook elementen bevat die daadwerkelijk zorgen voor verbinding.
2️⃣ Zorg dat de meeting goed is voorbereid: zorg dat de casuïstiek van tevoren wordt ingebracht zodat er een agenda/planning kan worden gemaakt, iedereen het kan lezen en zich kan voorbereiden op het casusoverleg.

Vanzelfsprekend introduceer, implementeer en optimaliseer je zo'n aanpak met elkaar zodat je het samen tot een succes kan maken.

Zoals je ziet kan je meetings heel goed (regelmatig) vervangen voor een asynchrone variant waaraan ieder kan bijdragen op het tijdstip dat hem/haar het beste past en er de focus voor heeft. Dat komt de kwaliteit van de input ten goede en bespaart heel veel tijd.

Hoeveel van jouw tijd zit jij gemiddeld in vergaderingen. Hoe zou je dat slimmer kunnen doen?

Deel deze blog met iemand

De beter werken blog

door Richard Wiegers 22 dec., 2023
In drie stappen meer mentale gezondheid op de werkvloer en daardoor minder uitval: welke stappen kan je zetten om het te bevorderen, hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar en hoe herken je problemen bij jezelf of een ander?
doctoren die naar een operatiekamer lopen
door Richard Wiegers 14 dec., 2023
Een informatiesessie over een nieuwe vaccinatie, medicatie of werkwijze: veel luisteren en weinig interactie. Dat kan ook anders en veel efficiënter door de sessie te vervangen voor een asynchrone werkvorm. Hoe je dat doet en hoeveel tijd dat bespaart dat lees je in deze blog.
ballon met smiley gezicht
door Richard Wiegers 03 nov., 2023
Wanneer je als leider met empathie leiding geeft gebeuren er bijzondere dingen in jouw team. Wat precies en hoe je dat in simpele stappen bereikt lees je in deze blog.
blije medewerker
door Christiaan Lustig 03 nov., 2023
De digital employee experience biedt cruciale elementen voor het behoud van medewerkers. Hoe, dat zit legt Christiaan uit.
Samenwerken
door Christiaan Lustig en Richard Wiegers 24 okt., 2023
In de meeste teams en organisatie wordt nog steeds gezocht naar een goede modus tussen kantoor- en thuiswerken. En eigenlijk horen we overal dat men er niet uitkomt. Met deze tips kom je met elkaar tot een oplossing.
medicijnpotje
door Richard Wiegers 10 okt., 2023
Waarom gerichte bevestiging helpt en 3 tips over hoe je het toepast.
verrekijker
door Richard Wiegers 21 sep., 2023
Heb je als leider een plaatje in je hoofd van hoe je leiding zou willen geven? Vaak blijkt de werkelijkheid dan weerbarstiger. Wil je daar verandering in brengen? De tools daarvoor heb je zelf al in handen!
Jeffrey Bezos
door Richard Wiegers 19 sep., 2023
Bij Amazon gebruiken ze geen PowerPoints meer maar reserveren ze iedere vergadering 30 minuten om compleet uitgeschreven documenten in stilte te lezen. Dat kan veel beter! Hoe? Dat lees je in deze blog.
door Christiaan Lustig 15 sep., 2023
Hoe breng je al je applicaties samen je een horizontaal platform kunt noemen, waarin de content en functies van (een deel van) de verticale tools geïntegreerd vindbaar en bruikbaar zijn?
laptop en tools
door Christiaan Lustig 07 sep., 2023
Een hamer maakt nog geen timmerman: het vraagt een paar slimme stappen om te zorgen die iedereen goed aan de slag kan met Microsoft 365. Welke? Dat lees je in deze blog.
Meer posts
Share by: