Logo

Rust in de tent! - Deel 4: December Deadlines

Richard Wiegers
8 december 2022

December Deadlines - zo ga je er slim mee om en doorbreek je het patroon

Ze komen in vele soorten en maten en van allerlei kanten: je legt ze aan jezelf op, je krijgt ze van je leidinggevende, van je collega, klant of leverancier. Of je legt ze op aan een ander.

 

December Deadlines.

 

Maar wie het je oplegt maakt niet uit; met het naderen van de feestdagen ontvouwt in iedere organisatie dit bijna onontkomelijke fenomeen van deadline op deadline.

 

Voor sommige functies is het logisch dat er in december wat deadlines zijn, zoals de financiële/administratieve jaarafsluiting, maar in heel veel andere gevallen kan je je afvragen of die deadline nou echt wel zo nodig is.

 

Letterlijk.

 

Stap 1:

Stel jezelf de vraag: waarom moet/wil ik dit vóór de kerst afhebben? Als het antwoord iets is in de trant van "het voelt fijn om het af te hebben" doe dan je uiterste best om dat idee los te laten. Dat doe je door de taak in je agenda te zetten op een moment dat het past/nodig is. Dat geeft rust.


Stap 2:

Ligt het minder simpel dan dat? Vraag dan eens door, bij jezelf of de 'tegenpartij': als ik mijn deadline gehaald heb, wat gebeurt er dan? Bijvoorbeeld een rapport dat voor kerst af moet zijn: wordt dat 2 januari meteen opgepakt? En zo ja: waarom is het belangrijk dat hier meteen in januari mee wordt begonnen? En vraag na het antwoord nog verder door. Zo vind je óf een hele goede reden voor de deadline óf je ontdekt met elkaar dat er geen reden is en dat de deadline kan vervallen.

 

Vervolgens:


Interne organisatie

Dit is ook een goed moment om het eens intern te bespreken met je collega's en leidinggevende. Bepaal met elkaar of er dingen zijn die écht af moeten voor de kerst. Zo niet, bespreek dan wat geschikte momenten zijn om de diverse taken af te ronden.

Zijn er wel 'legitieme' deadlines, leg dan goed uit aan elkaar waarom. Dat zorgt voor motivatie om de taak op tijd af te ronden.

 

Leveranciers: Ga bij jezelf na: hoe ga je zelf met je leveranciers om. Leg je die bepaalde deadlines op? Ook hier weer de vraag: waarom? Is het echt nodig?

Andersom zou je ook met je klanten het gesprek aan kunnen gaan. Dat ligt misschien iets gevoeliger, maar wanneer je vanuit de relatie samen met je klant beoordeelt dan kom je daar vast uit.

 

Tip voor leidinggevenden:

Allereerst: wees kritisch met het opleggen van deadlines. Allereerst om zuinig te zijn op je teamleden maar daarnaast ook om het patroon te doorbreken van de drang om een lege takenlijst te hebben in december. Het is niet dat er in januari niet gewerkt gaat worden, toch?

Verder: houd goed contact met de teamleden en ga het gesprek met ze aan: waar ben je mee bezig? Hoe gaat het? Hoe ziet jouw planning er uit? Ontdek je (een overvloed aan) deadlines? Ga daar dan het gesprek over aan en stel kritische vragen om te ontdekken of dit echt allemaal nodig is. Zo niet, help dan waar nodig met het maken van een haalbare planning voor december én januari.

 

 

Ik wens je een deadline-loze december toe! 



Foto: Towfiqu Barbhuiya - Unsplash


Deel deze blog met iemand

De beter werken blog

Iemand geeft sleutels over aan een ander
door Richard Wiegers 28 februari 2025
Dít is wat je moet weten over verantwoordelijkheid en eigenaarschap om stappen te kunnen zetten.
door Richard Wiegers 14 december 2024
Met één simpele actie een heel groot verschil
Renbaan
door Richard Wiegers 10 december 2024
Het hele jaar werken aan jouw doelstellingen
Team
door Richard Wiegers 5 november 2024
Maar iedereen kent onze missie en visie toch wel?
Cultuurverandering
door Richard Wiegers 29 oktober 2024
Zo werkt cultuurverandering wél
Toolbox
door Richard Wiegers, Christiaan Lustig 1 augustus 2024
De do’s & don’ts van werken met Microsoft 365
door Richard Wiegers 22 december 2023
In drie stappen meer mentale gezondheid op de werkvloer en daardoor minder uitval: welke stappen kan je zetten om het te bevorderen, hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar en hoe herken je problemen bij jezelf of een ander?
doctoren die naar een operatiekamer lopen
door Richard Wiegers 14 december 2023
Een informatiesessie over een nieuwe vaccinatie, medicatie of werkwijze: veel luisteren en weinig interactie. Dat kan ook anders en veel efficiënter door de sessie te vervangen voor een asynchrone werkvorm. Hoe je dat doet en hoeveel tijd dat bespaart dat lees je in deze blog.
ballon met smiley gezicht
door Richard Wiegers 3 november 2023
Wanneer je als leider met empathie leiding geeft gebeuren er bijzondere dingen in jouw team. Wat precies en hoe je dat in simpele stappen bereikt lees je in deze blog.
Samenwerken
door Christiaan Lustig en Richard Wiegers 24 oktober 2023
In de meeste teams en organisatie wordt nog steeds gezocht naar een goede modus tussen kantoor- en thuiswerken. En eigenlijk horen we overal dat men er niet uitkomt. Met deze tips kom je met elkaar tot een oplossing.
Meer posts
Share by: