Wij zijn op een missie
Veel organisaties staan onder druk. Druk om te presteren en om doelen te halen. De opdracht wordt groter en er zijn structureel te weinig mensen om het werk te verzetten.
Het gevolg hiervan is vaak overbelaste mensen, meer verzuim en een groter verloop. Leiders zoeken de oplossing soms in nieuwe medewerkers aantrekken, maar krijgen de vacatures niet vervuld. Collega’s moeten steeds harder lopen, gaan soms fouten maken, of raken gedemotiveerd.
Wij vinden dat zonde. Zonde van de gaven en talenten van mensen. Zonde van hun motivatie, arbeidsvreugde en welzijn. En zonde van de bottom line van jullie organisatie en de opdracht die jullie hebben. En daar willen we iets aan doen.
We helpen organisaties effectiever en efficiënter (samen) te werken door focus aan te brengen en ruimte en tijd vrij te maken. We helpen leiders om medewerkers te ontwikkelen en vanuit intrinsieke motivatie te werken. Zo verhogen we de productiviteit. Zo behalen jullie de doelen en werk je op een duurzame manier aan je opdracht.
Dat noemen we werken in een ander Licht.
Spiderman heeft er een. Superman en Wonderwoman ook. En wij ook. Een origin story; het verhaal waaruit blijkt hoe een superheld is ontstaan en vooral waarom een superheld, een superheld geworden is.
Zo begonnen de heldendaden van Spiderman niet doordat hij door een spin is gebeten; maar omdat zijn oom is overleden bij een overval besluit hij de misdaad te gaan bestrijden. En waarom werd Bruce Wayne eigenlijk Batman? Omdat ie zijn stad wilde zuiveren van de criminaliteit die zijn ouders het leven had gekost.
Hoe TheDayShift is ontstaan is minder dramatisch, maar ook wij hebben een ijkpunt in de tijd waarin het zaadje voor wat TheDayShift is, werd geplant. En dat moment is donderdag 18 augustus 2022.
Maar voor het hele verhaal moeten we nog een paar stapjes terug. Mijn werk draait al ruim 10 jaar om interne digitale communicatie, dienstverlening en samenwerking. Of, praktischer: om intranet en de digitale werkomgeving. Ik heb zo'n 40 organisaties geholpen bij het ontwerpen, selecteren en implementeren van interne digitale platforms.
Toen één van die organisaties, waarvoor ik al bijna 10 jaar in verschillende projecten had gewerkt, in 2022 de Intranet & Digital Workplace Award won in de categorie ‘intranet essentials’, was dat ook voor mij een professioneel hoogtepunt. Deze prijs is één van de drie belangrijkste prijzen in mijn vakgebied. Dus je begrijpt dat dit hoogtepunt me ook aan het denken zette. Want ontwikkel je na zo'n piekmoment verder?
Er waren vragen die me bij alle intranetprojecten die ik de jaren daarvoor deed enorm intrigeerden, maar die net buiten de scope van mijn opdrachten vielen. Want ik zag en zie bij opdrachtgevers dat werk vooral binnen silo’s plaatsvindt. Dat organisaties in dit digitale tijdperk volgens oude, analoge processen werken, of juist nieuwe, digitale processen doordrukken zonder rekening te houden met de mensen aan de andere kant van het scherm.
Ik zag ook dat systemen, processen en organisaties het risico in zich dragen dat ze allesbepalend worden. Dat ze gebruikt worden voor controle, om (oude én nieuwe) manieren van werken te forceren zonder dat ze mensen ruimte en vrijheid geven. En de praktische vragen die daarbij in gedachten kwamen, waren deze:
Met deze vragen in gedachten nodigde ik Richard uit voor een kop koffie. En dan zijn we op die 18e augustus aanbeland. We kenden elkaar nog niet heel goed, dus ik deelde zo wat van m'n professionele en persoonlijke geschiedenis. En kwam ten slotte op het punt: ik zie het als mijn missie om, met de ervaring en expertise die ik heb en de uitdagingen die ik bij veel organisaties zie, werken beter te maken... en hoe kijk jij daarnaar?
En toen bleek dat Richard vanuit een heel andere aanvliegroute eigenlijk dezelfde missie nastreeft. Dat was voor ons het ijkmoment om te verkennen of en hoe we op dit vlak misschien konden samenwerken.
Mijn origin story begint in februari 2020, toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out; het resultaat van mijn oude, perfectionistische ik. Richard 1.0 zoals mijn vrouw het noemt. Ik vond altijd dat ik door moest gaan en dat alles perfect moest. Zonder te luisteren naar mijzelf en soms even gas terug te nemen. Ik wilde altijd meer en beter, net zoals het bij veel bedrijven altijd meer en beter moet.
Tijdens de herstelperiode leerde ik dat het ook anders kan. En toen ik na mijn herstel als ZZP’er begon bleef ik heel bewust rustmomenten inlassen tijdens de dag en ik merkte hoeveel verschil dat maakte.
Een van die dingen die ik toen deed was procesoptimalisatie; waar je enorm veel capaciteit mee vrij kan maken. Maar… je knippert met je ogen en die capaciteit zit alweer vol.
In de tussentijd is steeds in het nieuws dat 1 op de 6 mensen een burn-out of burn-out klachten heeft. Gedreven om te voorkomen dat anderen moesten meemaken wat ik zelf had meegemaakt begon ik mij af te vragen hoe het anders kon…
Ondertussen lazen mijn vrouw en ik het boek 'de radicale uitbanning van haast'. Dit boek van Amerikaanse theoloog John Mark Comer helpt je om stap voor stap haast uit je leven te halen en rust daarvoor in de plaats te brengen. En midden in de zomervakantie van 2022 zei mijn vrouw: "kan je daar niet wat mee met je werk?".
Ik begon na te denken over hoe je rust in organisaties en teams zou kunnen brengen. En wat je met die rust zou kunnen doen. Hoe het zowel mensen als organisaties zou moeten helpen.
Ik had genoeg meegemaakt door mijn burn-out. Genoeg gezien in de bedrijven waar ik gewerkt had. En genoeg gehoord over hoeveel mensen dreigden om te vallen.
Het. Moest. Anders.
En toen kreeg ik een berichtje van Christiaan. Of ik koffie wilde drinken. De volgende dag vertelde hij mij zijn origin story. Eentje die precies aansloot bij die van mij. En die de start was van onze gezamenlijke missie.
En oh ja: wij zijn geen superhelden. Maar we doen onze uiterste best om werken en samenwerken beter te maken. Om ruimte en tijd in organisaties vrij te maken zodat mensen de ruimte ervaren om initiatief te nemen, te innoveren, verantwoordelijkheid te nemen en zich te ontwikkelen. En daardoor met intrinsieke motivatie én welzijn werken aan een ongekend resultaat.
Wij werken vanuit christelijke waarden. Dat betekent niet dat we komen evangeliseren maar wel dat we met deze blik naar mensen en organisaties kijken: