Rust in de tent! - Deel 2: de micropauze en Pomodoro techniek

Richard Wiegers
21 november 2022

Reset je hersenen met een micropauze!

Valt een burn-out te voorkomen? Hoe kan je individueel en als bedrijf zorgen voor meer welzijn en rust?

 

Hier ga ik in een serie blogs op in. De vorige blog ging over het verschil tussen externe druk en interne druk.

 

We beginnen met de elementen van interne druk; druk die je zelf onder controle kan krijgen. Hoe kan je daar verstandiger mee omgaan?

 

Ontspannen tijdens je werk: de micropauze

Dit had je misschien niet verwacht: ontspannen is integraal onderdeel van werken. Je hebt misschien het gevoel dat je 8 uur per dag achter je PC moet zitten, afgewisseld door een vergadering of kort werkoverleg maar dit is én niet gezond én aanzienlijk minder productief. Sommige onderzoeken spreken zelfs van 70% verlies in productiviteit.

 

Het is belangrijk te realiseren dat de hersenen regelmatig rust nodig hebben om de informatie te verwerken en creatieve verbanden te leggen. Je geeft je hersenen de kans om alle informatie die je hebt binnengekregen 'op te ruimen' en met een schone lei weer te beginnen.

Dat leggen van creatieve verbanden verklaart trouwens ook het 'eureka moment'👩‍🔬 dat je kan hebben wanneer je even wegloopt van je werk (of een klus waar je niet uitkomt). 

 

Hoe zorg je voor die rust? De oplossing: las micropauzes in! Micropauzes zijn korte momenten waarbij je ervoor zorgt dat je de informatiestroom naar je hersenen onderbreekt. Het ene scherm verruilen voor het andere scherm is dus geen micropauze

 

⌚Hoe vaak moet je zo'n micropauze nemen? Hoe lang moet dat duren? Een goede vuistregel voor werk vs micropauze is deze: ieder uur 5 minuten of ieder half uur 2 minuten

 

Neurowetenschapper Marcia Goddard: "Er is wat mij betreft geen enkele goede reden om langer dan een uur te werken zónder pauze." (NRC)

 

Hoor je het ook eens van een ander ;-)

 

📵 Even pauzeren door op je telefoon te gaan helpt dus niet, wat dan wel?

 

  • Adem in, adem uit. Haal een aantal keren diep door je neus adem tot je longen helemaal vol zijn en door je mond langzaam weer naar buiten. Dit zorgt er voor dat meer zuurstof binnenkrijgt en dat de doorstroming in je hersenen ten goede. Nog beter: sluit ook even je ogen terwijl je dit doet. (Dit helpt trouwens ook enorm goed om te doen voordat je een vergadering instapt of van taak wisselt.)
  • Neem heel bewust pauze. Zorg dat je even letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond staat. Realiseer je dat je nu even pauze gaat nemen en gebruik de tijd niet om in je hoofd allerlei taken te doen. Neem de omgeving even heel bewust in je op. Gebruik je al je zintuigen. (smaakt de koffie nog beter door ook ;-))
  • 𝗢𝗳... Even wat drinken, een stukje lopen of rekken en strekken helpt natuurlijk ook zolang je jouw hersenen maar even rust geeft

 

Neem ook pauzes wanneer je lekker aan het werk bent. Ten eerste omdat je anders de kans loopt dat je de ene na de andere micropauze overslaat en ten tweede: wanneer je hard aan het werk bent maken je hersenen stofjes aan die je alert houden. Dit geeft een soort positieve stress. Op zich prima tenzij je dit op structurele basis niet onderbreekt; dat is namelijk belastend voor de hersenen met stressklachten tot gevolg.

 

De eerste tip in deze serie is dus: las micropauzes in. Zet hiervoor een timer (er zijn meerdere apps die je hierbij kunnen helpen, Four Simple Timers That Remind You to Take Breaks from Your Computer (howtogeek.com) of leer jezelf een ritme aan waarbij je dit inpast.


Pomodoro techniek

Bovenstaande tips komen sterk overeen met de Pomodoro techniek, waar je de laatste tijd steeds meer over leest. Hierbij is de tip om een timer te zetten op 25 minuten en in die tijd een taak uit te voeren. Gaat de wekker af? Dan neem je een pauze van 5 minuten.

Dat blijf je herhalen waarbij je na 4 keer een pauze neemt van 15 tot 30 minuten. Welke aanpak jouw voorkeur heeft maakt niet uit, zo lang je maar die pauze neemt.

 

Voor leiders:

Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken hoe belangrijk rust en micropauzes zijn; het komt het welzijn maar ook de creativiteit en productiviteit ten goede. Mijn advies aan jou als leider: geef hier het goede voorbeeld in (je hebt het zelf tenslotte ook nodig) en stimuleer medewerkers dit te implementeren in hun dag. Zijn er medewerkers die het gevoel hebben dat zichzelf geen (micro)pauze kunnen permitteren? Praat er dan met ze over en vind uit wat de achterliggende oorzaak is.



Deel deze blog met iemand

De beter werken blog

Iemand geeft sleutels over aan een ander
door Richard Wiegers 28 februari 2025
Dít is wat je moet weten over verantwoordelijkheid en eigenaarschap om stappen te kunnen zetten.
door Richard Wiegers 14 december 2024
Met één simpele actie een heel groot verschil
Renbaan
door Richard Wiegers 10 december 2024
Het hele jaar werken aan jouw doelstellingen
Team
door Richard Wiegers 5 november 2024
Maar iedereen kent onze missie en visie toch wel?
Cultuurverandering
door Richard Wiegers 29 oktober 2024
Zo werkt cultuurverandering wél
Toolbox
door Richard Wiegers, Christiaan Lustig 1 augustus 2024
De do’s & don’ts van werken met Microsoft 365
door Richard Wiegers 22 december 2023
In drie stappen meer mentale gezondheid op de werkvloer en daardoor minder uitval: welke stappen kan je zetten om het te bevorderen, hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar en hoe herken je problemen bij jezelf of een ander?
doctoren die naar een operatiekamer lopen
door Richard Wiegers 14 december 2023
Een informatiesessie over een nieuwe vaccinatie, medicatie of werkwijze: veel luisteren en weinig interactie. Dat kan ook anders en veel efficiënter door de sessie te vervangen voor een asynchrone werkvorm. Hoe je dat doet en hoeveel tijd dat bespaart dat lees je in deze blog.
ballon met smiley gezicht
door Richard Wiegers 3 november 2023
Wanneer je als leider met empathie leiding geeft gebeuren er bijzondere dingen in jouw team. Wat precies en hoe je dat in simpele stappen bereikt lees je in deze blog.
Samenwerken
door Christiaan Lustig en Richard Wiegers 24 oktober 2023
In de meeste teams en organisatie wordt nog steeds gezocht naar een goede modus tussen kantoor- en thuiswerken. En eigenlijk horen we overal dat men er niet uitkomt. Met deze tips kom je met elkaar tot een oplossing.
Meer posts