Wist je dat mieren elkaar aanraken om te checken of ze bij dezelfde kolonie horen? Ze gebruiken hun voelsprieten om, tijdens hun tocht van en naar het nest, informatie met elkaar uit te wisselen. Zo weten ze in een split-second dat ze bij elkaar horen.
Hoe is dat bij jou in de organisatie? Wat bepaalt dat jullie weten dat je bij dezelfde 'kolonie' hoort? Voelen jullie ook precies aan dat jullie 'bij elkaar horen' en samen aan één doel werken? Anders gezegd: hoe sterk is jullie bedrijfscultuur?
Ik sprak laatst iemand van een grote organisatie waar veel uitval, verloop en negativiteit was en goede samenwerking ontbrak. Als oplossing werd er budget beschikbaar gesteld om teamuitjes te organiseren. Heel aardig, maar geloof mij: dat gaat niets veranderen aan het sentiment.
Bedrijfsculturen komen in vele soorten en maten, van negatief tot positief, van angstcultuur tot veilige cultuur. Maar wat voor cultuur er nu ook heerst, wat je eigenlijk wil is een sterke, veilige en positieve cultuur. Zo zorg je voor een atmosfeer waarin het beste uit mensen naar boven komt, er optimaal wordt samengewerkt en mensen zich gewaardeerd voelen. Want dát zorgt ervoor dat mensen blijven en dat je aantrekkelijker wordt voor nieuwe mensen.
Cultuur is niet één knop om aan te draaien; het zijn een groot aantal knoppen waarvan de gezamenlijke output de cultuur is. Dat klinkt misschien als een enorm karwei om verandering in aan te brengen maar dat valt reuze mee, zolang je maar consequent bent.
De belangrijkste knoppen zijn deze:
Een duidelijke en inspirerende missie en visie die actief wordt uitgevoerd en frequent wordt aangehaald.
Duidelijke kernwaarden en de vertaling naar het bijbehorende gedrag. En het erkennen/complimenteren van gedrag dat past bij de waarden en feedback wanneer dit niet het geval is.
Zorgen dat de ontwikkeling van mensen, het aannamebeleid, het stellen van doelen, beloning, tools, processen en werkomgeving bijdraagt aan/past bij de visie, doelen en waarden.
Het hebben van goede samenwerkafspraken: zoals hoe je om wilt gaan met vergaderingen, besluitvorming, samenwerking, informatie-uitwisseling, communicatie, etc.
Leiders die zorgen voor onder andere ontwikkeling, autonomie, erkenning, welzijn en veiligheid. En vooral: die het goede voorbeeld geven.
Wil jij eens sparren over hoe je jouw cultuur kan ontwikkelen tot een positieve en veilige cultuur? Laat het mij weten! Of wil je heel concreet aan de slag met samenwerkafspraken? Vraag dan naar onze workshop'effectief samenwerken'.
In drie stappen meer mentale gezondheid op de werkvloer en daardoor minder uitval: welke stappen kan je zetten om het te bevorderen, hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar en hoe herken je problemen bij jezelf of een ander?
Een informatiesessie over een nieuwe vaccinatie, medicatie of werkwijze: veel luisteren en weinig interactie. Dat kan ook anders en veel efficiënter door de sessie te vervangen voor een asynchrone werkvorm. Hoe je dat doet en hoeveel tijd dat bespaart dat lees je in deze blog.
Wanneer je als leider met empathie leiding geeft gebeuren er bijzondere dingen in jouw team. Wat precies en hoe je dat in simpele stappen bereikt lees je in deze blog.
door Christiaan Lustig en Richard Wiegers•24 oktober 2023
In de meeste teams en organisatie wordt nog steeds gezocht naar een goede modus tussen kantoor- en thuiswerken. En eigenlijk horen we overal dat men er niet uitkomt. Met deze tips kom je met elkaar tot een oplossing.
Heb je als leider een plaatje in je hoofd van hoe je leiding zou willen geven? Vaak blijkt de werkelijkheid dan weerbarstiger. Wil je daar verandering in brengen? De tools daarvoor heb je zelf al in handen!
Bij Amazon gebruiken ze geen PowerPoints meer maar reserveren ze iedere vergadering 30 minuten om compleet uitgeschreven documenten in stilte te lezen. Dat kan veel beter! Hoe? Dat lees je in deze blog.
Hoe breng je al je applicaties samen je een horizontaal platform kunt noemen, waarin de content en functies van (een deel van) de verticale tools geïntegreerd vindbaar en bruikbaar zijn?
Een hamer maakt nog geen timmerman: het vraagt een paar slimme stappen om te zorgen die iedereen goed aan de slag kan met Microsoft 365. Welke? Dat lees je in deze blog.